Programmeur

De programmeur is verantwoordelijk voor het programma: hij of zij is degene die de concerten programmeert in het theater, bij het poppodium, festival of andere “optreedplek”. Een programmeur kan verschillende beweegredenen hebben om een bepaalde band of act te boeken. Een act kan passen in het profiel van het podium of festival. Of een bepaalde band is heel populair en verkoopt gegarandeerd de zaal uit. Meestal bewandelt de programmeur een middenweg. Natuurlijk moet het wel technisch mogelijk zijn om de act op dat podium op te laten treden.

Een programmeur heeft veel contact met boekers. Maar dat betekent niet dat je zonder boekingskantoor niet aan bod komt. Een programmeur is altijd op zoek naar The Next Best Thing en boekt graag vandaag de acts die morgen doorbreken.

Afspraken over gages maak je met de programmeur. Een programmeur kijkt vanuit een begroting naar de ruimte die hij heeft voor de gages. Hij zal altijd proberen scherp te onderhandelen over de gage. Onthoud wel: onderhandelen is een spel van geven en nemen. Je kunt altijd proberen of er ruimte is voor een hogere gage.