De tourmanager

Onderdeel van het ondersteunend personeel is de tourmanager. De tourmanager is spin in het web tussen de band, zaal, boeker en manager en zorgt voor een soepel verloop van de optredens. Hij of zij moet zorgen dat iedereen tevreden blijft: dat de band lol heeft in het optreden en dat de zaal tevreden is met het optreden.

De tourmanager is aanspreekpunt voor alles rondom een optreden en begeleidt de artiest of band bij het optreden. Get in, load in, costing, bushuur, backline, parkeerplekken, catering: de tourmanager checkt en regelt het allemaal. Ook financieel handelt de tourmanager van alles af: denk aan reis- en accommodatiekosten, onkosten voor transport, uitgaven voor belichting en techniek, visa en werkvergunningen en het afrekenen met de podia.

Bij een beginnende band is de tourmanager vaak ook geluidsman, chauffeur, roadie en monitormixer. Maar hoe verder een band komt, hoe meer deze taken worden gescheiden.

Gaat een band naar het buitenland dan is het vaak de tourmanager die zorgt voor de visa en invoerverklaringen van de instrumenten. Het takenpakket van de tourmanager is dus heel divers en hangt uiteindelijk af van de afspraken met de band en het management.