Platenmaatschappij

Een platenmaatschappij begeleidt een artiest bij het uitbrengen van zijn muziek. Dat kan in de vorm van een single, EP of een heel album. Je kunt een plaat uitbrengen in de vorm van een fysieke cd of online via websites als Spotify, Deezer, iTunes of Apple Music.

Nu de verkoop van opgenomen muziek steeds minder op plaatjes gebeurt, wordt de platenmaatschappij ook wel muziekmaatschappij genoemd. De rol van deze bedrijven is echter onverminderd groot. Met hun knowhow en contacten in de media weten platenmaatschappijen aandacht te genereren voor hun artiesten.

De internationale muziekwereld wordt gedomineerd door drie grote bedrijven die wereldwijd actief zijn: Universal Music, Sony Music en Warner Music. Die worden majors genoemd. Daarnaast zijn er talloze kleine bedrijfjes die in één of enkele landen actief zijn: independents. De bekendste independents in Nederland zijn PIAS Rough Trade, Excelsior, V2 Records, Spinnin’, Artist & Company, Armada en 8Ball.

Soms wordt een independent opgekocht door een major of gaan ze een intensieve samenwerking aan. Een voorbeeld daarvan is TopNotch, dat tegenwoordig onder Universal valt. Een overzicht van de platenlabels in Nederland vind je in De Muzikantengids