Platencontract

Een muziekmaatschappij die jou onder contract neemt, investeert in jou en verwerft in ruil daarvoor het recht jouw muziek uit te brengen op cd’s, dvd’s en digitaal. In het contract maken jullie afspraken over de verdeling van de opbrengst. Het percentage dat de muzikant krijgt wordt royalties genoemd. Omdat de investeringen soms hoog zijn en de inkomsten uit plaatverkoop en digitale distributie niet zo groot zijn, wordt soms ook afgesproken dat de muziekmaatschappij een deel van de inkomsten uit auteursrechten (publishing), verkoop van merchandise en de gages van optredens krijgt.

Vaak staan in de eerste versies van de contracten die je als artiest krijgt voorgelegd al deze voorwaarden. Bedenk echter dat álles onderhandelbaar is: hoe liever een maatschappij jou wil tekenen, hoe beter het financiële aanbod zal zijn.

Contracten in de muziekwereld zijn complexe overeenkomsten. Het is niet verstandig daar als artiest of muzikant zelf over te gaan onderhandelen. Dat werk kun je beter uitbesteden aan gespecialiseerde auteursrechtjuristen. Zij weten precies waar je op moet letten en kunnen een contract opstellen dat nauw aansluit op jouw situatie. Zodat het contract de basis is voor een vruchtbare samenwerking tussen jou en de muziekmaatschappij. 

Verschillende typen contracten
Als je gaat praten met een muziekmaatschappij en/of een jurist, is het handig als je in grote lijnen weet wat voor contracten er in die wereld de ronde doen.