Publishing

Radio- en televisiestations, winkelcentra, horecagelegenheden en ook digitale platforms betalen auteursrechten aan Buma/Stemra. Dit geld wordt verdeeld tussen de tekstdichter, de componist en de muziekuitgever oftewel de publisher.

Met je auteursrechten kun je geld verdienen met je muziek. Je kunt een nummer schrijven en het laten uitvoeren door een bekende artiest. Je kunt veel geld verdienen als je muziek wordt gebruikt in een commercial of in een game via een syncdeal. En met ‘sync’ wordt hier bedoeld dat je muziek in een film of reclame wordt gebruikt. Een andere manier om geld te verdienen is door het schrijven van bijvoorbeeld radiojingles. Ook interessant is het doen van co-writes (samen met een andere componist schrijven) en het schrijven van toplines (melodielijnen voor dancetracks).

Maar hoe kom je aan de contacten om dat voor elkaar te krijgen? Dat is het werk van de publisher. Hij is dus een makelaar in liedjes die probeert jouw werk zoveel mogelijk gebruikt te krijgen. In ruil daarvoor krijgt hij een wettelijk bepaalde standaardvergoeding van één derde van de opbrengst. In veel gevallen wordt echter een kickback afgesproken: boven een bepaald bedrag aan inkomsten krijgen de auteurs ook nog een gedeelte van het uitgeversdeel.

Er zijn verschillende soorten publishingdeals: van een volledig muziekuitgavecontract tot een contract voor alleen een EP of album.