Gageverklaring

Met een gageverklaring vrijwaar je de organisator van de verplichting om loonbelasting en premies werknemersverzekeringen af te dragen. Het maximale bedrag dat je op die manier als onkosten kunt opvoeren is 163 euro per persoon per optreden.

Als je in je eentje optreedt, hoef je alleen de voorkant van de gageverklaring in te vullen. Treed je op met een band, dan moet je ook de achterkant invullen. Ieder bandlid moet het formulier ondertekenen en een kopie van zijn paspoort inleveren. De gageverklaring moet ingevuld en ingeleverd zijn voordat de opdrachtgever je kan uitbetalen.

Handig is om scans van de legitimatiebewijzen en ondertekende gageverklaringen klaar te hebben liggen. Dan kun je bij het opsturen van het optreedcontract die meteen meesturen. Je opdrachtgever mag je immers pas uitbetalen als hij een compleet ingevulde gageverklaring plus de legitimatiebewijzen heeft.

Als je gebruik maakt van de kleinevergoedingsregeling en gageverklaringen invult, is het belangrijk dat je de facturen, bonnetjes en je kilometeradministratie goed bewaart. Aan het eind van het jaar tel je alle ontvangen vergoedingen bij elkaar op en trek je de door jou gemaakte kosten er van af. Het verschil geef je op in je belastingaangifte. Als je regelmatig optreedt dan kan het zijn dat het totaalbedrag van de door jou ontvangen onkostenvergoedingen meer is dan je met bonnetjes en facturen kunt verantwoorden. Dan betaal je over het resterende bedrag alsnog inkomstenbelasting.

Een voorbeeld van een ingevulde gageverklaring vind je hieronder: