Hoe benader je een programmeur?

Hoe meer je kunt optreden, hoe beter. Maar hoe kom je binnen bij dat ene podium? En hoe regel je dat voorpgrogramma. Een programmeur benaderen in een ware kunst. Je moet opvallen in het enorme aanbod. Er is een dunne lijn tussen een aanhouder die wint en een irritante stalker. Hier een paar tips die je kunnen helpen bij het benaderen van een programmeur. Bedenk wel: elke programmeur is anders en kan dus een eigen manier hebben om succesvol benaderd te worden. 

  • Een programmeur is druk (en krijgt veel mail), dus verwacht niet op korte termijn antwoord. En het kan zijn dat je een keer moet nabellen. Succes, want het wordt lastig om de programmeur te spreken te krijgen. Houd je mail overigens kort en bondig: kom snel to-the-point. Want veel mail.
  • Weet wat een programmeur wil. Het heeft weinig zin om een programmeur van een metalfestival te benaderen met een folk act. Hoewel het vanzelfsprekend klinkt, wordt deze fout toch echt heel vaak gemaakt. Verdiep je dus in wie je benadert. Veel programmeurs zitten op Twitter of Facebook en posten regelmatig over hun muziekvoorkeuren. Bekijk ook de agenda van het podium waar je wilt spelen.
  • Benader een programmeur persoonlijk, dan maak je bovenstaande fout misschien niet zo snel. Het heeft echt geen zin om een (massa)mail te sturen die begint met “Beste programeur” en maak al helemaal geen copy-paste fouten. In een mail aan de programmeur van Lowlands moet niet staan dat je graag op Dauwpop wil spelen.
  • De aanhouder wint (maar weet wanneer ‘nee’ ook echt ‘nee’ is). Zoals gezegd: een programmeur heeft het druk en dus zal hij of zij eerder niet dan wel reageren op je verzoek per mail om te komen spelen. Nabellen moet je altijd proberen, overtuigen ook, maar soms is Nee toch echt Nee.
  • Maar …. accepteer geen 'nee' voor je duidelijk hebt gemaakt dat je een fanbase hebt die graag naar je optredens komt. Hoe zuur het misschien ook is, een programmeur heeft zich ook financieel te verantwoorden naar de baas van het podium of festival toe. Dus weet jij een trouwe schare bierdrinkers op de been te krijgen, maak dat duidelijk. Het vergroot je kans om geboekt te worden.`
  • Als beginnende band kun je jezelf presenteren als support act. Hoewel veel grote bands met hun eigen support komen (dus mail liever de boeker!), kun je natuurlijk altijd proberen jezelf te presenteren aan een programmeur als support act. Benoem concreet bij welke bands je zou passen en schiet hierbij niet met hagel. En bedenk ook: een support act wordt geboekt om de bar langer open te houden. Plat gezegd: een band die veel bierdrinkers op de been weet te krijgen, maakt goede kans om geboekt te worden als voorprogramma.