Stageplan + rider

Voordat je ergens gaat optreden, vraagt de organisator je als het goed is om je rider. In je rider staan alle bijzonderheden en kenmerken van je band. De rider bestaat uit twee delen: de technische rider en de hospitality rider. In de technische rider geef je de technici aanwijzingen welke technische voorzieningen ze moeten treffen wanneer jij komt optreden. De belangrijkste onderdelen van een technische rider zijn het stageplan, de priklijst en de specificaties van de backline.

Op het stageplan staat de opstelling van de band. Het is een plattegrond van hoe iedereen staat opgesteld. Waar moeten welke microfoons en instrumenten komen, uit hoeveel delen bestaat het drumstel, waar staan de PA’s, etc. Geef aan wat je gebruikt: bijvoorbeeld microfoon voor de zangeres. Wie het levert (“gebruikt eigen draadloze mic”) staat veelal in de priklijst. Maar… hoe goed dit soort dingen op voorhand worden afgesproken, bij de soundcheck blijkt vaak dat deze afspraken niet bij de technici zijn aangekomen. Vermeld heel secuur alle zaken die afwijken. Heb je een twee meter lange producer bij je, vermeld dan dat je een hoge tafel nodig hebt. Vergeet ook niet je linkshandige drummer te vermelden.

De priklijst is een overzicht van alle instrumenten die worden gebruikt en hoeveel kanalen op de mengtafel ze nodig hebben. Ook staat er bijzonderheden op vermeld zoals een DI-ingang, een voorkeur voor een bepaalde microfoon, waar je statieven nodig hebt en voor welke kanalen je inserts nodig hebt en met welke apparatuur. Ook geef je aan waar op het podium je elektriciteit wilt hebben.

De technische rider gaat uit van een ideale situatie. Zorg dat je rider up-to-date is en pas hem aan op het podium of festival waar je gaat spelen. Zorg voor een realistische rider. Zes monitorgroepen in een buurthuis is dat niet. Komt er een bandlid niet mee? Pas je rider aan op de gewijzigde samenstelling. 

Hospitality rider
Een hospitality rider is een cateringlijst. Hierop zet je wat je nodig hebt aan eten of drinken. Net als dat bij je technische rider geldt: stel geen onrealistische eisen.

Als je in het begin van de middag moet optreden, verwacht dan geen driegangendiner. Vraag als akoestisch duo niet om vier kratten bier, die drink je tijdens een show van een halfuur echt niet weg. Zelfs Rihanna krijgt niet altijd vierkante meloenen in haar kleedkamer. Vergeet ook niet je hospitality rider af te stemmen op waar je speelt: festivals en poppodia hebben heel verschillende cateringmogelijkheden.

Op The Smoking Gun vind je riders van de meest uiteenlopende bekende artiesten.