De biografie

Een biografie is het verhaal van je band. Met je biografie stel je je voor aan je publiek. Je bio kan een heel feitelijk verhaal zijn (saai, maar degelijk), maar je kunt er ook je creativiteit in kwijt en er een leuke anekdote van maken (maar vergeet de feiten niet). Het is het verhaal wat jouw band bijzonder maakt. En het is het middel voor image building. Hoe creatief je ook bent, zorg ervoor dat de lezer wel de juiste informatie krijgt en je jezelf niet verliest in grappigheden. Originaliteit is heel belangrijk, net als het vermijden van clichés. Benoem je succes, maar doe dat met de nodige zelfrelativering.

Uiteraard ben je niet in een hokje te plaatsen; je bent immers uniek! En ja, jullie zijn ook allemaal een overdonderende live-act. wink

Je biografie is het verhaal wat mensen kunnen verwachten van een optreden en van je album. Het is bij uitstek je verkooppraatje. Je kunt een programmeur overtuigen om jou te boeken of het publiek overtuigen om te komen. Belangrijk dus om duidelijk te maken waar je voor staat en wat voor muziek te maken. Dus ja, helaas, maar zorg dat je juist wel in een hokje te plaatsen bent. Je bent nog steeds uniek, maar wel verkoopbaar. Mocht je er zelf niet uitkomen, vraag desnoods aan anderen in welk genre ze jouw muziek plaatsen of hoe ze jouw band zouden beschrijven.

Spelfouten zijn echt uit den boze. Let op daarnaast ook op de zinsopbouw en check of het verhaal lekker loopt. (Als je je verhaal hardop aan jezelf voorleest, hoor je snel genoeg of je tekst lekker loopt). Laat je biografie aan anderen lezen voor je hem publiceert.

Vele wegen leiden naar Rome. Er is dan ook niet een goede manier om een bio te schrijven. Een mogelijke manier voor de opbouw van je bio is dit:

 1. Begin met een leuke anekdote om de aandacht van de lezer te trekken
 2. In het middengedeelte vertel je meer over je muzikale invloeden en inspiratiebronnen. En wat kunnen mensen verwachten van een optreden (intieme sfeer of wordt het dansen?). Vraag andere mensen in welk genre zij jouw muziek plaatsen en kijk of dit met je eigen ideeën overeenkomt
 3. Je eindigt met de opsomming van de feiten (eerdere optredens, samenstelling band, gewonnen talentenjachten)

Bekijk biografieën van meerdere artiesten en kies de stijl die het beste bij je past. Je bent echt lekker bezig wanneer je meerdere versies van je biografie hebt die steeds specifiek is afgestemd op de lezer. Pas het verhaal desnoods elke keer dat je het stuurt aan op de ontvanger. Heb je een grote fanbase in de regio van het podium waar je wilt spelen? Vermeld dat dan in de versie die je mailt naar de programmeur van dat podium. Dit kan hem zomaar overtuigen dat je juist op zijn podium moet spelen. Je brengt immers publiek op de been. Sta je op een festival in het buitenland? Stuur dan je Engelstalige bio.

Nog een paar tips: 

 • Schrijf je biografie in het Nederlands en Engels
 • Maak hem kort en bondig, schrijf maximaal 1 A4 vol
 • Besteed aandacht aan je lay-out
 • Denk aan je bandsamenstelling
 • Omschrijving van het genre waar je in speelt
 • Inspiratiebronnen en muzikale invloeden
 • Vergeet je contactgegevens niet
 • Vermeld links naar je site, social media kanalen en videomateriaal
 • Vermeld informatie over de beschikbaarheid van je album of muziek op bijvoorbeeld iTunes
 • Vermeld belangrijke eerdere optredens
 • Houd je biografie up-to-date

Check de rubriek Show your bio in Musicmaker
Meer tips op de site van Popunie over het schrijven van een bio