Hoe kom ik op de radio?!?

Een plugger helpt je op de radio komen. Maar ook zonder een plugger kan dat lukken. 3FM heeft elke woensdagochtend een pluggersuurtje waar je ook als beginnend muzikant, zonder boeker, plugger of manager, kunt aanschuiven. Het is dan wel aan jou om duidelijk te maken dat je niet een one-day-fly bent en dat je met een doordacht (release)plan aanschuift. Het uitgewerkte plan is minstens zo belangrijk als de muziek. Je website, bio en foto, en al je presentatiemiddelen zijn in orde en vertellen hetzelfde verhaal: dat je er helemaal klaar voor bent en op het punt staat de wereld te veroveren. Je hebt misschien een plaatrelease in de planning en je hebt al een leuk rijtje optredens staan. Dat maakt je extra aantrekkelijk voor de mannetjes van de radio. Bij veel lokale en regionale stations is de drempel nog veel lager.

Check voor je een nummer gaat pluggen op de radio eerst goed of het echt wel geschikt is voor de zender en het programma waar je gaat pluggen. Tijdens de Muzikantendag kun je jouw muziek laten horen aan professionals, o.a. muziekprogrammeurs, die je goede feedback geven.

Een manier om aan airplay te komen is je muziek uploaden op talentenplatforms van radiostations. De belangrijkste zijn:

Nu hebben we het vooral over de landelijke zenders, maar vergeet nooit de lokale radio! De lokale stations zijn ontzettend belangrijk voor je promo. En je kunt er ervaring opdoen. Daarbij zijn het vaak je trouwste fans. Lokale radio levert ook content op in de vorm van tweets, filmpjes of radiofragmenten. Die kun je weer gebruiken voor je social media en e-mailnieuwsbrief.

Verder lezen:

Overzicht lokale radiostations in Nederland: