Auteursrecht

Schrijf of componeer je muziek, dan ben je muziekauteur. De muziek die je hebt geschreven is jouw intellectueel eigendom en valt onder het auteursrecht of copyright. Het auteursrecht biedt iedereen die muziek schrijft wettelijke bescherming tegen misbruik van hun muziek.

Als rechthebbende ben jij de enige die mag beslissen over het gebruik van de muziek die jij hebt geschreven. Je kunt je rechten wel overdragen of verkopen. En stel je hebt muzikale ouders, dan kun je hun rechten erven. Het auteursrecht geldt tot zeventig jaar na je overlijden: daarna is jouw werk rechtenvrij en is iedereen vrij om het te gebruiken.

Wat als je met meerdere mensen een nummer schrijft? Wettelijk is vastgelegd dat de tekstdichter een even groot deel krijgt als de componist. Heb je een publishingcontract afgesloten, dan krijgt de publisher 1/3 van het auteursrecht. Hij is dan voor dat deel rechthebbende op je muziek en deelt voor 1/3 mee in de inkomsten op je muziek. Soms werken meerdere personen aan de muziek of aan de tekst. Maak dan meteen goede afspraken over de verdeling van de rechten. Je voorkomt daarmee een hoop narigheid achteraf.

Wees kritisch in het afstaan van je rechten. Je auteursrechten vormen immers een van je belangrijkste bronnen van inkomsten. Zeker als je in zee gaat met een muziekuitgever (publisher) is het verstandig om juridisch advies te vragen.