Buma/Stemra

Buma/Stemra behartigt de belangen van muziekauteurs dus van degenen die de muziek en/of de teksten hebben geschreven. Wanneer de door jou geschreven muziek wordt gedraaid op de radio of gestreamd, heb je recht op een vergoeding. Ben je aangesloten bij Buma/Stemra, dan incasseert deze organisatie voor jou deze vergoedingen en keert ze aan je uit.

De bakker die de radio aan heeft staan in zijn winkel, de kroegbaas die een band laat spelen in zijn café of de dj die jouw single draait: als schrijver heb je recht op een vergoeding wanneer jouw muziek wordt gedraaid of gespeeld. De genoemde bakker, kroegbaas en radiostations betalen Buma/Stemra voor het gebruik van jouw muziek. Zo hoeven zij niet per liedje toestemming te vragen bij de verschillende muziekauteurs, maar regelen ze dit in een keer met Buma/Stemra. Ook concertorganisatoren betalen aan Buma: het gaat dan om 7% van de recette of de gage. Uit de vergoedingen die Buma/Stemra ontvangt, betaalt zij op haar beurt de muziekauteurs.

Check ook de link: Buma/Stemra: wat levert het op?
Wat is en doet Buma/Stemra precies? (PDF)

Tip! Ben je aangesloten bij Buma, lever dan je setlijsten in! Tot 1000,- van je totale gages in een jaar krijg je een vast bedrag uitgekeerd, verdeeld over alle acts die die avond gespeeld hebben én hun setlijst hebben ingeleverd. Is het bedrag hoger dan 1000,- dan krijg je 7% van het totaal uitgekeerd.

Buma en Stemra?
Buma/Stemra bestaat uit de vereniging Buma en de stichting Stemra. Welke vergoedingen ze incasseren en uitkeren aan muziekauteurs verschilt.

Buma beheert het zogeheten uitvoeringsrecht en gaat over het openbaar maken: iedereen die in het openbaar muziek laat horen (de eerder genoemde bakker met een radio in zijn winkel), moet een vergoeding betalen aan Buma. Het gaat bij het uitvoeringsrecht om alle publieke uitvoeringen van de muziek. Denk aan live optredens, maar ook om het gebruik op radio en tv of de achtergrondmuziek in de lift.
Stemra beheert het mechanisch recht en gaat over het vermenigvuldigen van muziek: het maken van cd's en dvd's valt hieronder.

Wanneer je een cd uitbrengt is het goed om je aan te melden bij Stemra. Maar breng je deze cd uit in eigen beheer, dan is het niet altijd verstandig om je aan te melden bij Stemra. Wanneer je bandleden niet in andere bands spelen bijvoorbeeld. Maar laat je vooral goed voorlichten door de medewerkers van Buma/Stemra voor je je cd uitbrengt.