Samples

Gebruik je een stukje uit een ander nummer in je eigen muziekstuk, dan noem je dat eens sample. Voor het gebruik ervan heb je altijd toestemming van de rechthebbenden nodig. De drie meest voorkomende vormen van het clearen van samples:

  • Bij een buy-out koop je een onbeperkt gebruiksrecht op een sample en verkopen de rechthebbenden hun recht op een vergoeding op het gebruik van de sample.
  • Bij de flat fee optie krijg je voor een vast bedrag een strak afgelijnd gebruik van de sample. Er worden dan afspraken gemaakt over het gebruik binnen een bepaald territorium en het aantal cd's dat wordt geproduceerd.

In de laatste variant worden de originele rechthebbenden co-auteur en vangen een percentage van opbrengst van de plaatverkoop.

Heb je toestemming voor het gebruik van je sample dan moet je de auteursrechten verdelen. En dat levert nog wel eens problemen op. Bij grote artiesten is het vaak duidelijk: als je toestemming krijgt, willen ze vaak het volledig auteursrecht behouden. De vraag is hoe erg dit is, meeliften op een grote naam kan een succesvolle boost aan de promotie van je muziek geven.

Er zijn vaak meerdere partijen die toestemming moeten geven voor het gebruik van samples: producenten, uitvoerenden en publishers. Hoe groter de artiest, hoe meer partijen betrokken zijn. Er zijn bedrijven die de clearance voor je kunnen regelen, maar zorg altijd dat je goed geïnformeerd bent door een jurist.

Zie ook Poppunt.be
Bindu de Knock: Auteursrechtdebat: Sample clearance-van mijnenveld naar eerlijk speelveld